Ara Ana Sayfa
bianet-Bağımsız İletişim Ağı
Menü GösterMenü Gizle
Yayın Tarihi: 20 Mayıs 2017 00:00
 ~ Son Güncelleme: 20 Mayıs 2017 00:00
4 dk Okuma

FEVZİ KARADENİZ YAZDI

Doktor İlhan Diken’in "Memleket Ahvali"

İlhan Diken “Memleket Ahvali”nde halklar arası eşitliği, kardeşliği, siyasi cesareti, insani erdemi yazmış. O kadar çok şey yazmış ki, bir yazısını şöyle bitiriyor: “… İçimden yazmak gelmiyor zaman zaman… Yazacak, söyleyecek çok şey olmasına rağmen...”
Doktor İlhan Diken’in "Memleket Ahvali"
1952 Diyarbakır-Ergani'de doğdu. İlk, orta ve lise'yi Ergani'de okudu. 1971-72 öğretim yılında İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ne girdi; 1973-75 yılları arasında iki dönem İstanbul-Diyarbakır Yüksek Öğrenim Kültür...

1952 Diyarbakır-Ergani'de doğdu. İlk, orta ve lise'yi Ergani'de okudu.

1971-72 öğretim yılında İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ne girdi; 1973-75 yılları arasında iki dönem İstanbul-Diyarbakır Yüksek Öğrenim Kültür Derneği Başkanlığı yaptı. Aynı yıllarda Büyük İstanbul Nâzım Plan Bürosu'nda desinatör olarak çalıştı. İstanbul Hukuk'un ayrılarak profesyonel sendikacılığa başladı. Disk-Teknik İş İstanbul Şube Başkanlığı, Bank-Sen GYK üyeliği ve aynı sendikanın 2 yıl Doğu-Güneydoğu bölge temsilciliğinde bulundu. 

12 Eylül öncesinde ve sonrasında kısa süre tutuklu kaldı. Diyarbakır, Lice ve Van'da yapılan mitinglerde yaptığı Türkçe-Kürtçe konuşmalar nedeniyle gıyabında yargılandı. 1983'ün sonunda yurtdışına çıktı. 1995'de 51 yıl sonra toplanan Türkiye Komünist Partisi 5. Kongresi'nde Merkez Komitesi üyeliğine seçildi. Almanya’da basılmış "Sürgüne Hasrete Dayan" isimli şiir kitabı ile Türkiye'de basılmış "Eski Zamanlar" (Anı), Yaralı Zamanlar, Başım Gözüm Üstüne  ve "Lal" (Senaryo) isimli kitapları var.

Devamını Göster
ilgili haberler
Sayfa Başına Git