Ara Ana Sayfa
bianet-Bağımsız İletişim Ağı
Menü GösterMenü Gizle
Yayın Tarihi: 21 Mayıs 2014 00:00
 ~ Son Güncelleme: 21 Mayıs 2014 00:47
3 dk Okuma

FERHUNDE ÖZBAY YAZDI

Çerkes Göçüyle Tetiklenen Evlatlık Uygulamaları

Müslümanlaştırmak, Türkleştirmek, “medenileştirmek” amacıyla azınlıkların kız çocuklarının evlatlık olarak dağıtıldığı dikkate alındığında Çerkeslerin cariye yerine evlatlık verilmeleri de toplumsal mühendislik hamlesidir.
Çerkes Göçüyle Tetiklenen Evlatlık Uygulamaları
Feminist, sosyolog, demograf ve Ankaralı. Boğaziçi Üniversitesi Sosyoloji Bölümü'nde (Prof. Dr. ) öğretim üyesiydi; 8 Nisan 2015'te 71 yaşında hayata veda etti. Sosyal Hizmetler Akademisi...

Feminist, sosyolog, demograf ve Ankaralı. Boğaziçi Üniversitesi Sosyoloji Bölümü'nde (Prof. Dr. ) öğretim üyesiydi; 8 Nisan 2015'te 71 yaşında hayata veda etti. Sosyal Hizmetler Akademisi çıkışlı. Yüksek lisansı Hacettepe Üniversitesi'nden, doktorası Amerika Birleşik Devletleri'nde Cornell’den. Daha çok göç, aile, ev içi emek ve sosyal tarih gibi alanlarda çalıştı. Çalışmalarında kadının sosyal demografik yapısında, aile kurumu içinde ve iş hayatındaki rollerini ve bu rollerin zamanla değişimlerini gözlemledi. Kadın İstihdamını Geliştirme Girişimi (KEİG) kurucularındandı. İletişim Yayınları’ndan çıkan Dünden Bugüne/ Aile, Kent ve Nüfus kitabını basılı göremedi.  Öne çıkan çalışmaları: Türkiye'de Nüfus Hareketleri, Devlet Politikaları ve Demografik Yapı, Özbay F. ve diğerleri, Hacettepe Üniversitesi Nüfus Etütleri Enstitüsü. Ankara. 1-69. (2002), "Evlerde Elkızları: Cariyeler, Evlatlıklar, Gelinler", Feminist Tarihyazımında Sınıf ve Cinsiyet, Leonore Davidoff, Ayşe Durakbaşa (eds.), İstanbul: İletişim. (2002), "Gendered Space: A New Look at Turkish Modernisation" Gender & History. Leonore Davidoff et al. (eds.) Blackwell, Oxford. (2000), Türkiye'de Evlatlık Kurumu: Köle mi Evlat mı? Boğaziçi Üniv. Yayınevi: Istanbul. 42 s. (1999) 

Devamını Göster
ilgili haberler
Sayfa Başına Git