1 Mayıs İşçi Bayramı nedeniyle Taksim Meydanı'na çıkan yollar araç trafiğine kapatıldı.
İstiklal Caddesi de sabahın erken saatlerinde yaya geçişine de kapandı. İstiklal Caddesi’nin tüm girişlerinde polis barikatları ve polis ekipleri bekliyordu.
Saat 18.45 itibarıyla İstiklal Caddesi'ne girişlere halen izin verilmiyor. Tünel Meydanı'ndan İstiklal Caddesi'ne girişleri engelleyen polis memurları, yasağın saat kaça kadar süreceğinin belirli olmadığını ifade etti. Polislerin mesaisinin ise 23.00'da biteceğinin kendilerine bildirildiğini söyleyen polis memurları, Valilik karar verirse yasağın 23.00'dan önce de bitebileceğini belirtti.
* Fotoğraf: Berk Özkan - AA / İstanbul - Taksim Meydanı
Sabahın erken saatlerinde etrafı bariyerlerle çevrilen Taksim Meydanı'na gazeteciler de dahil kimse alınadı. Meydan çevresinde oluşturulan alanlarda kimlik kontrolü yapıldı.
* Fotoğraf: Çiçek Tahaoğlu / bianet - İstanbul İstiklal Caddesi
İstiklal Caddesi’ne sadece çalışanların girmesine izin verildi. Sabah saatlerinde tüm dükkanların kapalı olduğu İstiklal Caddesi’nde sadece polisler yürüyordu.
Saat 14.15 civarında ise polis meydandaki bariyerler kaldırmaya başladı.
Metal-İş ve Nakliyat-İş meydanda
* Fotoğraf: Pınar Tarcan / bianet - İstanbul Taksim Meydanı
Saat 12.30 itibarıyla DİSK'e bağlı Birleşik Metal-İş ve Nakliyat-İş sendikalarından işçiler, "Taksim işçiye yasaklanamaz", “Direne direne kazanacağız” ve “Gün gelecek, devran dönecek AKP halka hesap verecek”, "Zafer direnen işçilerin olacak", "1 Mayıs'ta 1 Mayıs alanlarındayız" sloganlarıyla Gümüşsuyu’ndan Taksim Meydanı’na girdi.
Kazancı anması
İşçiler anıta çelenk bıraktı. Ardından Kazancı yokuşuna geçerek 1 Mayıs 1977'de katledilen işçiler anısına çelenk bırakan sendikalar "Taksim işçiye yasaklanamaz", "Zafer direnenlerin olacak" sloganları attı.
Kazancı yokuşunda yapılan açıklamada "Taksim'in işçiye kapatılması tamamen hukuksuz, keyfi bir yasaktır. Biz haksızlık karşısında boyun eğmeyeceğiz. Biz onurumuza sahip çıkıyoruz. 2007'de 2008'de Taksim'i bedel ödeyerek kazandık biz. 1 Mayıs'ın işçi bayramı olarak kutlanması, ücreti tatil olması emek ve mücadeleden doğmuştur. mücadele kaçkınları bunu bilemezler. İnanıyorum ki biz mücadele verenler gelecek yıllarda burada milyonlarla bayramımızı kutlayacağız" denildi.
Serdaroğlu: Taksim 1 Mayıs alanıdır
Birleşik Metal İş Sendikası Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu, sendika üyelerinin "Taksim 1 Mayıs alanıdır" solganlarının ardından kısa bir konuşma yaptı ve "Dönen dönsün biz dönmeyiz yolumuzdan. Taksim'de kutlama bizim sonun kadar koyacağımız tavırdır" dedi.
* Fotoğraf: Pınar Tarcan / bianet - İstanbul Taksim Meydanı
Cumhuriyet Anıtı önüne çelenk bırakan grup, Kazancı Yokuşu'na geçti.
Devrimci Gençlik Derneklerine gözaltı
Devrimci Gençlik Dernekleri üyesi dört kişi, "Taksim yasağını tanımıyoruz" yazılı pankartla Sıraselviler'den Taksim Meydanı'na giriş yapmak istedi.
Dört kişi polislerce darp edilerek gözaltına alındı.
HAKSEN meydanda
* Fotoğraf: Pınar Tarcan / bianet - İstanbul Taksim Meydanı
Saat 10.30'da Kamu Çalışanları Hak Sendikaları Konfederasyonu HAKSEN heyetinin Taksim Meydanı'na girişine izin verildi.
HAKSEN başkanı Ayhan Çivi, Taksim Meydanı’ndaki Cumhuriyet Anıtı’nın önünde yaptığı konuşmada “siyaset yapan partiye girsin” diyerek diğer sendikaları eleştirdi.
* Fotoğraf: Pınar Tarcan / bianet - İstanbul Taksim Meydanı
Bazı HAKSEN üyeleri anmaya yalın ayak katıldı.
Çivi, “Kamu çalışanlarının hak kayıplarını paylaşmak ve bunu yansıtmak için yalın ayak alana girdik ve yalın ayak çıkacağız” dedi.
Türk-İş'ten Kazancı Yokuşu'nda anma
Saat 10 civarında Türk-İş üyesi bir grup, ellerinde kurum flamaları ve 1 Mayıs için hazırlanan çelenkle sloganlar atarak Gümüşsuyu'ndan Taksim Meydanı'na yürüdü.
Daha sonra Kazancı Yokuşu'na karanfil bırakan grup, saygı duruşunda bulunarak 1 Mayıs 1977'de katledilenleri andı.
Burada kısa bir açıklama yapan Türk-İş Genel Teşkilatlandırma Sekreteri ve KOOP-İş Genel Başkanı Eyüp Alemdar, katliamın üzerinden 41 yıl geçtiğini ama hayatını kaybedenlerin unutulmadığını söyledi.
İstiklal’e giriş için “görevlendirme belgesi” isteniyor
Sabah saatlerinde Tünel Meydanı’ndan İstiklal Caddesi’ne girişte bulunan polisler, geçmek isteyenlere “1 Mayıs’ta çalıştıklarına dair görevlendirme belgesi” sordu.
İşyerine gittiğine dair herhangi bir belge gösterebilenlerin, üst araması ve çanta aramasının ardından İstiklal Caddesi’ne girişine izin verildi.
Turistler bavullarıyla polis noktalarında
* Fotoğraf: Muhammed Enes Yıldırım - AA / İstanbul
Turistlerin de İstiklal Caddesi’ne girişte sorun yaşıyor. Sıraselviler Caddesi’ndeki turistlerin otele gitmesi için polis bariyerleri açarken, Tünel Meydanı girişindeki turistler bavullarıyla polis noktasında uzun süre bekledi. (ÇT)
bianet dış haberler ve iklim krizi editörü. Habertürk ve Vatan gazetelerinde muhabirlik ve politika editörlüğü yaptı. Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo, TV ve Sinema Bölümü mezunu....
bianet dış haberler ve iklim krizi editörü. Habertürk ve Vatan gazetelerinde muhabirlik ve politika editörlüğü yaptı. Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo, TV ve Sinema Bölümü mezunu.
Reşit Kibar için Kadıköy'de düzenlenen eylemden bir kare, Fotoğraf: Tuğçe Yılmaz / bianet
Artvin’in Borçka ilçesindeki ağaç kesimine karşı nöbet tutan Reşit Kibar'ı 3 Eylül 2024’te öldüren Muhammet Ustabaş, "kasten öldürme" suçlamasıyla yargılanacak.
Mezopotamya Ajansı’nda yer alan habere göre, cinayetten yedi ay sonra sanık hakkında Artvin Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianame, Artvin Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi.
Artvin’in Borçka ilçesine bağlı Çifteköprü’deki Cankurtaran mevkiinde “Konaklamalı Mesire Alanı Projesi” kapsamında 3 Eylül 2024’te iş makineleri ormanlık alana girdi. Köylüler, ağaçlarının kesilmesine izin vermeyeceklerini söyleyerek iş makinelerine engel olmaya çalışınca projeyi yürüten şirketle bağlantılı olduğu iddia edilen Muhammet Ustabaş, köylülere silahla saldırdı.
Saldırıda ağır yaralanan Reşit Kibar hayatını kaybederken, iki köylü yaralandı. Saldırıdan sonra Muhammet Ustabaş tutuklanırken, ruhsatlı tabancanın sahibi Fikret Merttürk adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.
Cankurtaran'da turizm tesisi yapmak üzere ağaç kesim ihalesini ve tesis yapma iznini alan Merttürk ailesinden Yunus Merttürk, Kocaeli Kartepe merkezli bir şirketler grubunu yönetiyor. Artvinli Merttürk, Kocaeli'de yaşıyor. Gülaş İnşaat, Gülaş Makine, Yapısoy Beton gibi şirketlerin sahibi olan Merttürk, AKP'ye yakınlığı ile dikkat çeken bir isim. Saldırının ardından Yapısoy Beton, projeden çekildiğini açıkladı.
Silahlı saldırıda şans eseri hayatta kalan ve arkadaşı Reşit Kibar’ı kaybeden Halkevleri Temsilcisi Dursun Ali Koyuncu ise 7 Eylül’de tutuklandı ve 2 Aralık’ta tahliye edildi. (TY)
Dünya Sokak Hayvanları Günü, 2010 yılında Hollanda merkezli hayvan hakları savunucuları tarafından başlatıldı. Bu gün, dünya genelinde belediyeler, hayvan hakları örgütleri ve savunucuları tarafından çeşitli etkinliklerle anılıyor.
Türkiye’de ise milyonlarca kedi ve köpek, sokaklarda yaşam mücadelesi veriyor. Sivil toplum kuruluşları ve hayvan hakları savunucuları hayvanların daha iyi koşullarda yaşaması için çalışmalara yürütse de AKP iktidarının hazırladığı ve sokakta yaşayan hayvanların, özellikle köpeklerin öldürülmesinin önünü açan “Hayvanları Koruma Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” 30 Temmuz 2024’te TBMM Genel Kurulunda kabul edildi.
Yasa değişikliği Resmî Gazete'de yayımlandığı günden itibaren (2 Ağustos) Türkiye'nin çeşitli kentlerinden sokakta yaşayan hayvanların topluca öldürüldüğü, zehirlendiği ve eziyet gördüğü haberleri geliyor.
Bu gün özelinde açıklama yapan Türk Veteriner Hekimleri Birliği (TVHB), Merkez Konseyi Başkanı Ali Eroğlu’nun imzasıyla yayımladığı açıklamada “Sahipsiz hayvanlar toplumumuzun bir parçasıdır ve bizlerle aynı yaşam alanını paylaşmaktadır,” dedi.
Ortak sorumluluk çağrısı
TVHB’nin açıklaması özetle şöyle:
“Sevgiye, merhamete ve korunmaya ihtiyaç duyan bu canlar için 4 Nisan, yalnızca farkındalık değil, aynı zamanda kalıcı ve etkili çözümler üretme sorumluluğunu hatırlatan bir gündür. Bu vesileyle, hayvanların birer eşya gibi alınıp satılmasının önlenmesi ve sahiplenme kültürünün yaygınlaştırılması gerektiğini vurguluyor, merdiven altı hayvan üretimine karşı önlem alınarak, takibinin titizlikle yapılmasını çağrısında bulunuyoruz.
“TVHB olarak, sahipsiz hayvanların popülasyon kontrolü, refahı ve toplum sağlığının korunması amacıyla ülke genelinde bir kısırlaştırma seferberliği başlatılmasının şart olduğunu vurguluyoruz. Tüm ülke genelinde bilimsel ve etik ilkeler doğrultusunda uygulanacak bu program, sahipsiz hayvanların kontrolsüz çoğalmasının önüne geçecektir. Sahipsiz hayvanların korunması ve güvenli bir şekilde yaşamalarının sağlanması, bireylerden, yerel yönetimlere, ilgili tüm kurum ve kuruluşlara kadar herkesin ortak sorumluluğudur.
“TVHB olarak yaptığımız değerlendirmelere göre, ülkemizde belediyelere en az 4 bin veteriner hekimin istihdam edilmesi, sahada etkin ve sürdürülebilir hizmet sunumu açısından kritik bir gereklilik olarak öne çıkmaktadır. Türk Veteriner Hekimleri Birliği olarak, sahipsiz hayvanların refahını ve toplum sağlığını önceliklendirenbilimsel, etik ve sürdürülebilir politikaların uygulanmasının zaruri buluyor; farkındalık dolu bir Dünya Sokak Hayvanları Günü diliyoruz!” (TY)