Bu sene 13.sü düzenlenen Mobile Film Festivali katılımcılarını bekliyor. Festivale mobilefilmfestival internet sitesi üzerinden filmlerinizi yollayarak katılabilirsiniz. Son başvuru tarihi 9 Ocak 2018.
Festival hakkında
Bu yıl 13'üncüsü düzenlenen Uluslararası online kısa film festivali olan Mobile Film Festivali, 1 cep telefonu, 1 dakika, 1 film ilkesi üzerine kurulu.
2017 yılında Mobile Film Festivali, 1 ayda 11 milyon izleyici sayısına ulaştı, 62 ülkeden katılan 756 film içinden 51 film seçildi.
Yarışacak filmler hakkında
Ekonomik güçlükleri ortadan kaldırmayı ve herkese erişilebilirlik sağlamayı amaçlayan bu festivale, cep telefonuyla çekilen bir dakikalık kısa filmlerle başvurulabiliyor ve katılım herkes için ücretsiz. Her katılımcı istediği sayıda film yollayabiliyor. Festivalin diğer bir amacı genç yetenekleri keşfedip onları burslarla ödüllendirmek.
Katılımcılar istedikleri filmi, diledikleri şekilde çekebiliyor. Yani filmler tek planlı, kurgulanmış, duraksamalı canlandırma (stop-motion), özel efektli vb. olabiliyor. Harici ses kayıt cihazları ya da cep telefonu aracılığıyla ses kaydı yapılabiliyor.
Dikkat: Filmlerde kullanılan müziklerin tümü telif hakkı bulunmayan müziklerden oluşmalıdır.
Burslar ve ödüller
Festival jürisi yönetmen, oyuncu ve sinema endüstrisi profesyonellerinden oluşuyor. Kazananlar şu şekilde ödüllendirilecek:
1 adet 66 bin TL değerinde, Uluslararası Büyük Ödül: Bu burs festivalin sponsoru olan BNP Paribas (TEB) bankası tarafından veriliyor ve amacı deneyimli bir prodüktörle birlikte kazananın film çekimine bütçe sağlamak.
2 adet 13 bin TL değerinde senaryo ve sahneleme ödülleri: Bu burslar CNC tarafından veriliyor ve kazananlara senaryo yazımı rezidansı sağlıyor.
En iyi kadın ve en iyi erkek oyuncu ödülleri ise yine festival jürisi tarafından verilecek. Jüri dışında verilen ödüller ise İzleyici ödülü, Senscritique ve Digital Jüri ödülleri olacak.
2017’nin ödülleri
12. Mobile Film Festivali’nde 7 ödül verildi. Ödüller şöyle:
En İyi Film “T'es un Bonhomme!" (Sen İyi Bir adamsın – Sylvian Certain - Fransa), Blogger Ödülü “Vengeance” (İntikam - Bertrand Lagnes - Fransa), Fransa Büyük Ödülü “I love London” (Londra’yı Seviyorum - Violette Gitton – Fransa), En İyi Oyuncu Ödülü "Nos Plus Belles Années" (En İyi Yıllarımız - Alexia Bourne-Maison – Fransa), Uluslararası Ödül "Soupe" (Çorba - Rami Jarboui – Tunus), En İyi Yönetmen Ödülü "Silent Scream" (Sessiz Çığlık – Ali Talib Als Hammari – İsveç) ve İzleyicilerin Ödülü "Hiddine Beauty" (Gizli Güzellik – Elham Tabeh – İran) kazandı.
Hidden Beauty - Gizli Güzellik - İran
Festival jürisi
Jüri başkanı, Patrice Leconte: Senarist, yazar ve yönetmen ( “Ridicule”, En İyi Yönetmen dalında César ödülü, 1997 ve efsanevi fransız film serisi “Les bronzés” nin yönetmeni)
Ruben Alves: Oyuncu ve yönetmen ( “La Cage Dorée”, European Film Awards ve Alpe d’Huez festivalinde İzleyici Ödülü, 2013 ve En İyi İlk film dalında César adaylığı)
Anne-Sophie Bion: Kurgucu ( “The Artist” filminin kurgusu, 2011 ve En İyi Kurgu dalında César, BAFA ve Oscar adaylığı)
Stéfi Celma: Oyuncu ve şarkıcı (“Call my Agent!” dizisi)
Amelle Chahbi: Oyuncu, yazar ve yönetmen (“Amour sur place ou à emporter” 2014)
Alice David: Oyuncu (“Bref” dizisinde ve “Les Profs”, “Babysitting 1 & 2”, “Les Ex” filmlerinde oyuncu)
Lola Dewaere: Oyuncu (“Mince alors!”, En Çok Umut Vaad eden Kadın Oyuncu dalında César Ödülü adaylığı, 2013)
Pascal Elbé: Oyuncu, yönetmen ve senarist (“Père et Fils”, En Çok Umut Vaad eden Erkek Oyuncu dalında César Ödülü adaylığı, 2004)
Anadolu Kültür’ün 20 yılını anlatan “Nehre Su Taşımak: 20. Yılında Anadolu Kültür” belgeseli, 18 Nisan Cuma günü saat 19:00’da Ankara Alman Kültür Merkezi’nde (Goethe Institut) gösterilecek.
Gösterimin ardından Anadolu Kültür ekip üyelerinin katılımıyla Bilge Taş moderatörlüğünde bir söyleşi düzenlenecek.
Nehre Su Taşımak belgeseli bir taraftan Diyarbakır Sanat Merkezi ve Depo’yu hayata geçiren Anadolu Kültür’ün 20 yıllık yolculuğunu odağına alırken diğer taraftan da bu yıllar içinde Türkiye’de sivil toplum ve kültür sanat alanında yaşanan gelişmelere dair ipuçları taşıyor.
Nehre Su Taşımak: 20. Yılında Anadolu Kültür 2024, 66’
Senaryo, Reji: Mert Kaya Yapım: Anadolu Kültür Görüntü Yönetmeni: Meryem Yavuz Montaj: Can Eskinazi, Mert Kaya Sanat Yönetmeni: Günsu Sarı İçerik Ekibi: Asena Günal, Övgü Gökçe Yaşa, Tamar Nalcı Yardımcı Yönetmen: Aslı Özoğuz Ses Tasarım: Ilgar Gökhan Yürütücü Yapımcı: Mert Kaya (JotaFilm, loudcat.filmworks) Yardımcı Yapımcı: Barış Can Ertürk (JotaFilm) Yapım Koordinatörleri: Arican Paker, Mustafa Akçaöz
TRT’nin, 2 Nisan’da yapılan tüketim boykotuna destek verdikleri gerekçesiyle bazı oyuncuları projelerinden çıkarması ve dizilerini kaldırma kararları Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) gündemine taşındı.
Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Diyarbakır Milletvekili Sevilay Çelenk, bugün, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın yanıtlaması istemiyle Meclis Başkanlığı'na soru önergesi verdi.
Çelenk, yalnızca görüşlerini bildirdikleri için oyuncuların cezalandırılmasının kabul edilemez olduğunu belirterek TRT’nin bu tavrının anayasa, yasalar ve uluslararası sözleşmelerle güvence altına alınan ifade özgürlüğünü ihlal ettiğini vurguladı.
Çelenk’in soru önergesinde TRT’nin mali kaynakları da mercek altına alındı.
TRT, tüketim boykotu çağrısına destek verdikleri gerekçesiyle Aybüke Pusat, Boran Kuzum, Başak Gümülcinelioğlu ve Furkan Andıç gibi oyuncuları projelerden çıkarmış, senarist Ali Aydın’ın yazdığı “Mevlana Celaleddin-i Rumi” dizisini dijital platformundan kaldırmıştır. Kurum sanatçılarının kendi yaşamlarını da etkileyen toplumsal meselelere ilişkin düşüncelerini açıklamalarının ve tartışmalara katılmalarının denetim ve baskılanmasının ifadesi olan bu kararlar hangi kriterler temelinde almıştır?
Kamu yayıncısı TRT’nin iktidar uygulamalarını eleştiren sanatçıları projelerden çıkarıp, destekleyenleri koruması tarafsızlık ilkesinin ihlali değil midir?
TRT’nin kamu yayıncılığı ilkeleri doğrultusunda fikir çeşitliliğini ve ifade özgürlüğünü desteklemesi yükümlülüğü nasıl denetlenmektedir?
TRT, kamu yayıncısı olarak yayın politikasına ilişkin yurttaşlardan gelen şikayetleri sistemli biçimde inceleyen veya değerlendirmeye tabi tutan bir çalışma yürütmekte midir? Böyle bir çalışma varsa, bu çalışmaya ilişkin veriler nelerdir?
TRT, 2004–2024 yılları arasında toplam ne kadar bandrol geliri elde etmiştir? Bu gelir yıllara göre ne şekilde dağılmıştır ve hangi alanlara harcanmıştır?
Ne olmuştu?
İstanbul Belediye Başkanı (İBB) Ekrem İmamoğlu’nun 23 Mart 2025'te tutuklanmasının ardından, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Özgür Özel’in de çağrısıyla 2 Nisan'da gerçekleştirilen boykot kampanyasını destekleyen pek çok oyuncu, yer aldığı projelerden el çektirildi.
Boykot kapsamında, CHP'nin işaret ettiği ve iktidara yakınlığıyla bilinen çeşitli sermaye gruplarına ait medya organları ve şirketler yer alıyor. Kampanyayla ilgili soruşturma başlatan İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, boykot çağrılarının “halkın bir kesiminin ekonomik etkinlikte bulunmasını engellemeye yönelik ayrıştırıcı söylemler” (TCK md. 122/1-d) içerdiğini ve boykotçuların “halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama” (TCK md. 216) suçunu işlediğini iddia ediyor.
Boykot çağrıları nedeniyle özellikle TRT’nin dijital platformu tabii’de yayınlanan dizilerin kadrolarından çıkarılan oyuncular şöyle: Aybüke Pusat, Furkan Andıç, Boran Kuzum ve Başak Gümülcinelioğlu.
Aybüke Pusat'a destek veren senarist Ali Aydın'ın kaleme aldığı “Rumi” dizisi de tabii’nin kütüphanesinden kaldırıldı.
Boykot çağrısına destek verdikleri gerekçesiyle oyuncular Berna Laçin, Rojda Demirer ve Alican Yücesoy’un sosyal medya hesaplarına da erişim engeli getirildi. (TY)