2 Temmuz 1993'te Pir Sultan Abdal Kültür Etkinlikleri için Sivas'a giden 33 kişi, 2 otel görevlisi ve 2 saldırgan 37 kişi öldü; 14’ü polis, 65 kişi yaralandı. Otelden 40 kişi ise yaralanmadan kurtuldu.
2 Temmuz 1993'te Sivas'ta Pir Sultan Abdal Kültür Etkinlikleri yapılacaktı.
Kültür Bakanlığı ve Sivas Valiliğinin katkıları ile Pir Sultan Abdal Kültür Derneği düzenlenen etkinlik yapılamadı; o gün etkinliğe misafir olarak gelen yazar, şair, tiyatro ve sanatçıların kaldığı Madımak Oteli'nde katliam yaşandı.
Katılımcılardan 33'ü, 2 otel görevlisi ve otel dışında toplanan saldırganlardan 2 kişi Sivas Madımak otelde çıkarılan yangında öldüler.
Yangında 14’ü polis, 65 kişi yaralandı, 40 kişi ise yara almadan kurtuldu.
bianet hayatını kaybedenleri anıyor.
Muhlis Akarsu - Halk ozanı
Aşkın Divanesi
Aşkın divanesi Mecnunum amma O dosttan bir haber verenim yoktur Can ile canana vurgunum amma Rahmedip halımı görenim yoktur
Cahil değil hakikatı bilirim Ölü gider sağ olarak gelirim Anlayana doğru haber veririm Lakin cevherimi bilen yoktur
İnsanlık yoluna kılmışım karar Ali evladına vermişim ikrar Vara yok deyip de edemem inkar Akarsu’yum bunu bilenim yoktur
Metin Altıok - Şair
Bir Yalnızlık İşareti
Bir cam gibi önünde Yüzümü elinle sil Hohlayarak üstüne Seyret boş bir sokağa Hüzünle yağışını yağmurun. Sonra kaplasın yavaşça Ilık buğusu soluğunun Yüzümü baştanbaşa. Ve bırakıp gittiğinde Bir küçük boşluk kalsın Alnını dayadığın yerde; Bir yalnızlık işareti İşleyen ta içime.
Behçet Aysan - Şair
Unutulmayan
Durmadan taşırdım yanımda üç şeyiiri çakıl tanelerini, çatlamış bir narıbir öpüşün bıraktığı harlı lekeyi ipektençalınmışumutlarla taşırdımah sevgilim derdim, ölümne kadar çoktu yaşadığımızda.bize hep beyaz mendilsallayanölüm ki,iki kapısındahaki bir yalnızlıkdikilirdive hatırlatırdıbize, güz kuşlarınınuçup gittiği denizleri.bense, yulaf kokandağlı ellerindedolaşmak gibi kolaydırsanırdım yaşamak ve sana kansızbir gökyüzügetirirdimgetirebilsem ah,-avlusunda çocuklarınkorkmadan oynadığı-lalelerledonanmış simli bir gökyüzü.bir öpüşün bıraktığı harlılekeyi çatlamış bir narı, unutmadım.
Asım Bezirci - Araştırmacı, yazar
Sosyalizme Doğru (1976)
"…bölümlü toplumların tarihi şunu gösteriyor. yükselen sınıfların ideolojisi genellikli devrimcidir, gerçekçi ve maddecidir. fakat bu sınıflar iktidara geçip de toplumu kendi çıkarlarına göre düzenledikten sonra zamanla tutucu olurlar.
Biliyoruz: Kapitalist toplum çağımızda sonuncu aşamasını yaşıyor. bu aşamaya "emperyalizm" yahut "can çekişen kapitalizm" adı verilmektedir.
Nitekim burjuvazi artık yükselen sınıf olmaktan çıkmış, bu sıfatı geleceğe aday olan işçi sınıfı almıştır. dolaysıyla, burjuvazinin ideolojisi de zamanla değişmiş, tutucu ve giderek gerici boyutlar kazanmıştır."
Asaf Koçak - Karikatürist
Hasret Gültekin - Halk Ozanı
Şair Olsam
Şair olsam gelsem sana Şiirler türküler söylesem Zenci dişi aydınlığı alnında Ve kestane gözlerinde bakışım
Akşam olsam gelsem sana Uyusan ben de uyusan Usulcana öpsem seni Aşıkcana kucaklasam
O seni gülüm o seni Kirpiklerin gözleri Kucaklaması gibi Kucaklarım seni
Uğur Kaynar - Şair
Yine De Gül
Gecenin kör vaktidir fırtınalar yedeğimde yürürüm ayakta ve perişan, ocağım, köz rengine ısıtır ellerimi. Tutarım, bir acı zeytin yerim, tadı damağımda söyleşir durur. Dilimde onlarca söz aç/açıktır. Ak kâğıttan yapraklıdır isyânım. Sağılır gelir mavi uçuşlarıyla martılar, sözcükler süzülür de kanat tutar kıraç toprağına dizenin.
Nesimi Çimen - Halk Ozanı
Değişmem Kâbeye
Yerleşmiş gönlüme hüsnü cemalin Değişmem Kabe'ye hiçbir mirace Aşkından bağlıyım zülfün teline Ne kement ihtiyaç ne de zincire
Muhabbet bağında bitmiş güllerin Aklımdan çıkmıyor sivri dillerin Yüreğimi sarmış sevda kolların Ne ipek ihtiyaç ne de kendire
Aziz Nesin, Oktay Samur, Lütfiye Aydın, Kadir Ardıç, Cafer Can Aydın, Ahmet Bayram, Aydoğan Yavaşlı, Faruk Yalçın , Melahat Yavaşlı, H.İbrahim Darbiçer, Kamber Çakır, Ahmet Yapar, Lütfi Kaleli, Şaban Yılmaz, Serdar Doğan, Selahattin Özaslan, Gülay Şahin, Nurettin Darıka, Makbule Çimen, Sabri Kangal, Nuray Özkan, Birsen Gündüz, Bülent Daylaşlı, Mustafa Göktekin, Faruk Daylaşlı, Turan Keser, Bedia Atmaca, Erkan Kılıç, Şadiye Tanış, İnci Şener, Nevzat Çiğdamlı, Ali Sertaş, Ünal Altunay, Çiğdem Gülhan, Ali Uygur, Mecit Ünal, Hasan Yıldırım, Hidayet Özden, A. Turan Onak, Solmaz Yılmaz, Mustafa Kaya, Zülali Bilgin, Erdal Koç, Seyit İnat, Rukiye Güler, Ersin Güren, Adem Şahin, Salim Cebenay, Ercan Develi.
Otelden yara almadan kurtulanlar
Arif Sağ, Neval Oğan, Yıldız Sağ, Tuncay Yılmaz, Murtaza Demir, Demet Işık, Ali Çağan, Elif Dumanlı, Haydar Ünal, Murat Kılıç, Yüksel Yıldırım, İclal Karakuş, Ali Balkız, Ertan Kartal, Ali Baştuğ, Ali Rıza Koçyiğit, Ali Doğan, Mustafa Türkan, Ayben Kop, Rıza Aydoğmuş, Ali Yüce, Mehmet Aydoğmuş, Nimet Yüce, Deniz Hunar, Celal Yıldız, Ferhun Ateş, Nurhan Metin, Cevat Geray, Cem Celasun, Gülsen Geray, Zerrin Taşpınar, Olgun Şensoy, Mehtap Yücel, Nuray Özkan, Hülya Kaderoğlu, Cevat Üstün, Battal Pehlivan, Hidayet Karakuş, Türkân Pehlivan, İ. Cem Erseven
Yaralanan polisler
Doğukan Öner (İl Emniyet Müdürü), Rahim Çalışkan (Emniyet Müd. Yrd), Mustafa Uzun (Şube Müdürü ), Yaşar Temel (Başkomiser ), İbrahim Kurşun (Komiser), Sönmez Kayış (Polis Memuru), Ramazan Karataş (Polis Memuru), Bülent Damlacı (Polis Memuru ), Nevzat Gündoğdu (Polis Memuru), Ersoy Kara (Polis Memuru), Şaban Akın (Polis Memuru), Salim Şen (Polis Memuru), Hüseyin Yüksel (Polis Memuru), Sebahattin Dinç (Polis Memuru)
Yargı süreci
Davanın ilk duruşması, Ankara 1 nolu DGM’de 21 Ekim 1993'te yapıldı. Müdahil avukatlar, katliamla ilgili elde edilmiş fotoğrafları, filmleri ve benzeri belgeleri mahkemeye sundular. Mahkemeye sunulan belgelerde saldırganlar, somut olarak görülüyordu. Ancak mahkeme heyeti avukatların belgelerin incelenmesi istemini kabul etmedi. Mahkemenin yanlı tutumu karşısında, müdahil avukatlar, yaptıkları bir açıklamayla duruşmalara katılmama kararı aldı. Sivas katliamı davasının 22 sanığı hakkında 15’er yıl, 3 sanığı hakkında 10’ar yıl, 54 sanığı hakkında 3’er yıl, 6 sanığı hakkında 2’şer yıl hapis cezası, 37 sanığı hakkında da beraat kararı verildi. DGM’nin kararında 33 sanığa idam, diğerlerine de muhtelif ağır hapis cezaları verilmiştir. Mahkemenin kararı taraflarca temyiz edilmiştir Yargıtay 9. Ceza Dairesinin, 24. 12. 1998 günü verdiği kararda hapis cezaları onaylanırken, 33 idam cezası bazı usul noksanlıkları nedeniyle bozulmuştur. (BT/NZ)
19 Mart operasyonları kapsamında hakkında gözaltı kararı bulunan ve cuma günü KKTC'de gözaltına alınan reklamcı Kaan Ketenci, sevk edildiği hakimlikçe tutuklandı.
İBB'ye yönelik soruşturma çerçevesinde firari olarak aranırken, KKTC'de gözaltına alınan Ketenci'nin, İstanbul Emniyet Müdürlüğü Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğündeki işlemleri tamamlandı.
Şüpheli Ketenci, Çağlayan'daki İstanbul Adliyesi'ne götürüldü.
Burada savcılığa çıkarılan Ketenci, ifadesinin alınmasının ardından tutuklanması talebiyle nöbetçi hakimliğe sevk edildi.
Nöbetçi sulh ceza hakimliği, zanlı Ketenci'nin tutuklanmasına karar verdi.
İBB'ye yönelik operasyonlarından ardından yapılan ev baskınları sırasında hakkında gözaltı kararı olduğu ortaya çıkan DİSK Enerji-Sen Başkanı Süleyman Keskin için sendika adına çağrı yapıldı.
Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na muhalefet etmekle suçlanan Süleyman Keskin yarın Çağlayan'daki İstanbul Adliyesi'ne giderek ifade verecek.
Sendika adına yapılan açıklamada "Yerimiz emeğin yanıdır ve bellidir; baskınlara gerek olmadan nerede olduğumuzu da buradan bildirelim. Bu saldırı sadece sendikamız Genel Başkanına ve sendikamıza yönelik bir saldırı değil aynı zamanda tüm emek hareketine ve emekçilere yapılmış bir saldırıdır. Bu saldırıyı ancak emekten yana olanlar bir araya gelerek def edecektir." denildi. Açıklamada ayrıca saat 11:00'de adliye önünde dayanışma içinde olma çağrısı yapıldı.