Cumhuriyet yazarı Barış Terkoğlu, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne (İBB) yönelik 'Kent Uzlaşısı' soruşturması kapsamında hakkında gözaltı kararı çıkarılan Spectrum House Genel Direktörü ve eski HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Azad Barış ile konuştu.

Spectrum House Direktörü Dr. Barış'ın evi ve ofisine polis baskını
Savcılık, Azad Barış’ın PKK’nın talimatıyla CHP ile DEM Parti arasında bir köprü kurduğunu, bu süreçte CHP’li isimlerden para aldığını ve hatta paranın bir kısmına el koyduğunu öne sürüyor. Soruşturma kapsamında İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ve Şişli Belediye Başkanı Resul Emrah Şahan’ın da aralarında bulunduğu 7 kişi inceleniyor.
Hakkında yakalama kararı çıkarıldığında Almanya’da olan Azad Barış, Barış Terkoğlu’nun sorularını yanıtladı. Barış, hakkındaki suçlamaları reddederek, “Ne Ekrem Bey’le ne Emrah Bey’le ne de Mahir Bey’le veya Mehmet Ali Çalışkan’la herhangi bir ittifak üzerine konuşmuş değilim. Bana yöneltilen bu itham, CHP ve DEM Parti’nin kurumsal yapısına ve karar alma süreçlerine hakarettir” dedi.
"Soruşturma nedeniyle gitmedim"
Barış, hakkında soruşturma başlatılmadan önce Almanya’da araştırma amacıyla bulunduğunu, Türkiye’ye döndüğünü ve daha sonra yine araştırmaları kapsamında yurtdışına çıktığını belirtti. “Soruşturmayla ilgisi yok, tüm yasal prosedürleri yerine getirerek seyahat ettim” dedi.
Kendisine yöneltilen suçlamalar hakkında suç duyurusunda bulunduğunu belirten Barış, “Bana atılan iftiralara karşı en büyük kanıt, o dönemde kısmi felç geçirmiş olmam ve yoğun bir tedavi sürecinden geçmiş olmamdır” dedi.
"Kent Uzlaşısı’nı ben kurmadım"
Azad Barış, Kent Uzlaşısı sürecinde herhangi bir rol oynadığı iddiasını kesin bir dille reddetti:
"Kent Uzlaşısı, DEM Parti tarafından seçim deklarasyonu olarak duyurulmuş, parti yetkilileri tarafından kamuoyuna açıklanmış bir seçim stratejisidir. Bu sürecin hiçbir aşamasında yer almadım, herhangi bir karar alma sürecinde olmadım, ne PKK ne de başka bir örgütle bağlantım söz konusu değildir."
Barış, CHP’li isimlerle herhangi bir gizli pazarlık yaptığı iddiasını da yalanladı:
"Ekrem Bey’le düzenli görüştüğüm yönündeki iddialar tamamen temelsiz ve kasıtlı bir algı operasyonunun parçasıdır. HDP’de görev aldığım dönemde resmi temsilci olarak görüşmeler yaptım, ancak görevimden ayrıldıktan sonra Ekrem Bey ile herhangi bir görüşmem olmadı."
Mahir Polat ve Mehmet Ali Çalışkan’ı çok sınırlı düzeyde tanıdığını vurgulayan Barış, “Mahir Polat’ı hayatımda sadece iki kez gördüm, Mehmet Ali Çalışkan’la ise uluslararası bir toplantıda tanıştım” dedi.
"Hakkımda terör cezası yok"
Kendisi hakkında çıkan haberleri yalanlayan Barış, hiçbir terör cezasının olmadığını, adli sicil kaydının temiz olduğunu ve hakkında süren tek davanın HDP’nin bir basın açıklamasıyla ilgili olduğunu belirtti.
2001 yılında Alman Arte televizyonu adına Diyarbakır’daki Nevruz’u takip ederken gözaltına alındığını, ancak bunun dışında herhangi bir suçlamayla karşılaşmadığını ekledi.
Ayrıca, Maraş depremlerinde yardım çalışmaları yaptığını, Kızılay’a destek verdiğini ve bu nedenle Kızılay’dan teşekkür plaketi aldığını söyledi.
Yazının tamamını buradan okuyabilirsiniz.
Ne olmuştu?
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Şişli Belediye Başkanı Resul Emrah Şahan, Beylikdüzü Belediye Başkanı Murat Çalık'ın aralarında olduğu 100'e yakın kişi 19 Mart günü sabah saatlerine evlerine yapılan polis baskınıyla gözaltına alındı.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, gözaltılara ilişkin yaptığı açıklamada iki ayrı soruşturma dosyası olduğunu duyurdu.
Başsavcılık soruşturmalardan ilkinin "belediye iştiraklerinde usulsüz ihaleler, ihaleye fesat karıştırma, nitelikli dolandırıcılık, kişisel verileri hukuka aykırı ele geçirme, rüşvet eylemlerini örgütlü bir şekilde işleme" iddialarıyla açıldığını belirtti.
İmamoğlu hakkında "çıkar amaçlı suç örgütü kurduğu” ve “örgüt lideri” olduğu ileri sürüldü. Söz konusu iddialar İmamoğlu’nun Beylikdüzü Belediye Başkanlığı dönemine dayandırıldı.
Başsavcılık, büyükşehir belediyesinin iştirakleri olan MEDYA A.Ş, KÜLTÜR AŞ., KİPTAŞ ve İSFALT firmalarının da bu amaçla kullanıldığını iddia etti.
İlk soruşturma kapsamında; Murat Ongun, (İmamoğlu'nun danışmanı ve Medya AŞ yöneticisi), Necati Özkan, (İmamoğlu'nun kampanya yöneticisi), Tuncay Yılmaz, (İmamoğlu İnşaat şirketinde genel müdür), Can Akın Çağlar, (İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri), Buğra Gökçe (İstanbul Planlama Ajansı Başkanı), Murat Abbas, (Kültür İstanbul Genel Müdürü), Mustafa İlbak (İlbak Holding ortağı), Murat İlbak (İlbak Holding Yönetim Kurulu Başkanı) dahil olmak üzere 90'ın üstünde kişi gözaltına alındı.
İkinci soruşturma kent uzlaşısı
Başsavcılık ikinci soruşturmanın ise, 31 Mart 2024 yerel seçimlerinde DEM Parti ile yapılan "kent uzlaşısı" kapsamında "terör" soruşturması olduğunu açıkladı.
Bu soruşturma kapsamında İmamoğlu dahil yedi kişi hakkında gözaltı kararı verildi.
Savcılık, CHP kontenjanından seçilen bazı belediye meclis üyeleri ile atanan belediye başkan yardımcılarının “örgüt bağlantılı olduğunu” ve İBB iştiraki olan İPA ve BİMTAŞ bünyesinde “örgüt mensupları ve sempatizanlarının” işe alındığını iddia etti.
İkinci soruşturmada, Mahir Polat (İBB Genel Sekreter Yardımcısı), Resul Emrah Şahan (Şişli Belediye Başkanı), Mehmet Ali Çalışkan (Reform Enstitüsü Başkanı) gözaltına alındı.
Soruşturma kapsamında Şişli Belediye Başkan Yardımcısı Ebru Öztürk, Spectrum House Koordinatörü Azad Barış ve H.A hakkında ise yakalama kararı çıkarıldı.
İmamoğlu ve beraberindekiler, dört günlük gözaltı süresinin ardından 22 Mart Cumartesi günü adliyeye sevk edildi.
Savcılık ifadesinin ardından Sulh Ceza Hakimliğine sevk edilen İmamoğlu, Murat Çalık, Buğra Gökçe ve Murat Ongun'un aralarında bulunduğu 48 kişi "yolsuzluk" soruşturması dosyasında 23 Mart sabahı tutuklandı. Hakimlik, 44 kişi için de adli kontrol hükümlerinin uygulanmasına karar verdi.
'Kent uzlaşısı'na dayandırılan "terör" soruşturmasında ise savcılığın İmamoğlu hakkındaki tutuklama talebi hakimlikçe reddedildi.
Şişli Belediye Başkanı Resul Emrah Şahan, İBB Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat ve Reform Enstitüsü Direktörü Mehmet Ali Çalışkan, "kent uzlaşısı" dosyasından 23 Mart günü tutuklandı. Hakkında yakalama kararı çıkarılan Şişli Belediye Başkan Yardım Ebru Özdemir ise aynı soruşturma kapsamında 29 Mart Cuma günü tutuklandı.

"Kent uzlaşısı" operasyonunda gözaltına alınan 10 kişi emniyete getirildi
"Kent uzlaşısı" nedir?
DEM Parti, 31 Mart 2024 yerel seçimlerine ‘kent uzlaşısı’ formülüyle girdi.
Kent uzlaşısı ilk olarak 4 Aralık 2023’te ilk kez dile getirildi.
DEM Parti, kent uzlaşısı ile Türkiye’nin her yerinde halkın üzerinde uzlaştığı isimleri aday olarak belirleyeceğini ifade etti.
DEM Parti, bu stratejiyle farklı illerde farklı siyasi partilerle işbirliği yapılabileceğini açıkladı.
İstanbul Esenyurt adayı Prof. Dr. Ahmet Özer, kent uzlaşısı kapsamında aday gösterildi ve başkan seçildi. Özer, göreve başladıktan yedi ay sonra 30 Ekim 2024’te tutuklandı.
HDK nedir, ne zaman kuruldu?
HDK, 15 Ekim 2011’de 800 delege ile yaptığı toplantının ardından kuruluşunu ilan etti.
Emek ve demokrasi güçlerinin, azınlıkların, inanç topluluklarının, sosyalist partilerin, kadınların, LGBTİ+’ların, çevre hareketlerinin ve Türkiye’deki tüm hak savunucularının içinde yer aldığı bir yapı olarak kuruldu.
Mahalle, belde, kent meclisleri yoluyla "siyaseti toplumsallaştırmayı" hedeflediğini belirten HDK, kuruluş amacını şöyle özetliyor: "Kongremiz, tüm demokratik muhalefet güçlerinin mücadele alanlarını, ortak mücadele alanı olarak görür ve buradan güç alır. Kongremiz, tüm ezilenlerin ve sömürülenlerin; işçilerin, emekçilerin, göçmenlerin, kadınların, köylülerin, gençlerin, emeklilerin, engellilerin, LGBT bireylerin, dışlanan ve yok sayılan bütün halkların, tüm inanç topluluklarının, yaşam alanları tahrip edilenlerin buluştuğu ortak bir mücadele zeminidir."
(EMK)